Review Viking draadloze bluetooth oordopjes sport

Muziek tijdens het hardlopen, dat is wel een dingetje. Voor mij niet een kwestie van oordopjes in en gaan, want daar ben ik net te kritisch voor. Niet dat ik audiofiel ben, maar het moet wel op alle vlakken goed (genoeg) zijn; comfort, kwaliteit en (spat)waterdicht. Die criteria had ik niet op de eerste dag, want de allereerste ervaring was heel eenvoudig; telefoon mee en met de standaard (in mijn geval Samsung) oordopjes naar buiten. Als snel ging werd het gedoe met de draadjes irritant, zoals de draadjes onder je shirt stoppen, door de beweging trekken de draadjes de oordopjes net scheef, waardoor het geluid minder vol wordt; op naar de bluetooth variant dus.

Voorlopers en nadelen

Bluetooth sport oordopjes zijn er in alle soorten en maten. Inmiddels heb ik ervaring met uiteenlopende merken en varianten, maar tot voor kort nooit helemaal naar m’n zin.

JBL Reflect Mini BT

Zo heb ik de JBL Reflect Mini BT besteld. Ondanks de vele positieve reviews heb ik ze  na een run al teruggestuurd. Ze bleven niet goed in m’n oren zitten en ik was niet onder de indruk van de geluidskwaliteit. Niet heel slecht, maar in combinatie met het feit dat ze niet optimaal in m’n oren bleven zitten, herkende ik niet het volle (bas) geluid dat ik van JBL gewend ben.

SMS Audio SYNC

De volgende poging werd de SMS Audio SYNC uit de lijn van rapper 50 Cent. Prima geluid en lekkere volle bas. Het grootste nadeel vind ik de connectiviteit. Als er een klein beetje lichaamsmassa tussen de ontvanger en je telefoon zit, dan stoor en hapert het al. Daarnaast voelde ik na een poosje de oordopjes wel drukken in m’n oren en merkte ik dat ze heel langzaam net niet helemaal in m’n oren bleven zitten en dat ging ten koste van het volle geluid.

Aftershokz Trek Titanium

Het voordeel van de Aftershokz Trek Titanium, die niet ín je oor zitten maar de geluidstrilling doorgeven via de jukbeenderen aan je hersenen, is dat je je omgeving beter hoort en dat is veiliger in het verkeer. Het werkt verrassend goed, maar ik heb het geluid als vreemd ervaren. Beweging had behoorlijk invloed op het doorgeven van bijvoorbeeld hoge tonen; het ene moment hoorde ik die goed, het andere moment amper. Daarnaast merkte ik dat ze bovenaan mijn oor voor een onprettig gevoel zorgde. De Aftershokz zijn de duurste oordopjes die ik  heb geprobeerd, maar de prijs-kwaliteit verhouding valt me erg tegen.

Viking bluetooth oordopjes

De Viking draadloze oordopjes (o.a. te koop bij Bol.com) ontdekte ik na een enthousiaste tip van een collega. Ietwat sceptisch heb ik een setje besteld, want het zouden de minst dure bluetooth sportoordopjes worden die ik heb gehad. Je ontvangt de oordopjes in een compact doosje, waarin 3 maten dopjes zitten en daar moet altijd wel een maat tussen zitten die je past (in mijn geval de grootste). Daarnaast vind je in de beschrijving, de oordopjes zelf, een USB-oplaadkabeltje en een handig rond opbergdoosje.

Comfort

Boven de oordopjes zit een soort kunststof/rubberen ring, die de oordopjes stabiel in je oor houden. Vooraf leek me dat een wat vreemde constructie, maar eerlijk is eerlijk; ik heb nog niet met oordopjes gelopen die zo goed bleven zitten. Tijdens een 18 kilometer duurloop heb ik ze niet één keer hoeven aandrukken of herplaatsen. Waar ik bij de SMS oordopjes wel last van kreeg, daar heb ik de Vikings niet gevoeld, zelfs niet met ook nog een zonnebril op. Het (dunne) draadje tussen de oordopjes, dat je achter in je nek hangt voel je ook niet, dus qua comfort zit het wel goed.

Geluidskwaliteit

Het geluid is prima met een lekker vol basgeluid. Ook gedurende mijn loopjes blijven ze op hun plek, waardoor de geluidskwaliteit constant uitstekendblijft.

Functies

Met de drie knopjes op je rechteroor kun je je telefoon opnemen, het laatst gekozen nummer bellen, het volgende en vorige nummer afspelen en het volume regelen.

Connectiviteit

Tijdens mijn loopjes heb ik geen haperingen of storingen ervaren, waarbij ik mijn telefoon op mijn middel droeg.

Batterij

De oordopjes zijn in ca. 2 uur volledig opgeladen en gaan zeker 6 uur mee.

Waterdicht

De oortjes zijn spatwaterdicht. Niet om mee te zwemmen dus, maar wel om mee in de regen te lopen of je flink in het zweet te werken.

Nadelen

Als ik een nadeel zou moeten noemen, dan is het dat ze misschien iets meer wind vangen, waardoor je bij winderig weer wat ruisgeluid hoort.

Conslusie

De Viking V1 bluetooth draadloze oordopjes zijn een echte aanrader. De windgevoeligheid wordt dubbel en dwars gecompenseerd door de geluidskwaliteit en het draagcomfort. De Vikings hebben echt een prima prijs-kwaliteit verhouding. Veel fijne en muzikale kilometers gewenst!

Geef een reactie